image1 image2 image3

Naar aanleiding van onze 4 mei herdenking 2019 verscheen het volgende artikel in het Algemeen Dagblad:

Veel jongeren herdenken Stijkelgroep tijdens Dodenherdenking

Ruim vierhonderd mensen hebben gisteravond, tijdens Dodenherdenking, op begraafplaats Westduin in Den Haag de leden van de Stijkelgroep herdacht. Ondanks de kou, was de opkomst hoger dan vorig jaar. Onder de belangstellenden waren opvallend veel jongeren. 

door Hans Hemmes, 05-05-2019

De echtgenote van een zoon van één van de verzetshelden en jonge bezoeker leggen een krans tijdens Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag.
De echtgenote van een zoon van één van de verzetshelden en jonge bezoeker leggen een krans tijdens Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag. © Hans Hemmes 

Na de twee minuten stilte werden kransen gelegd bij de gedenkmuur. Nabestaanden van de leden van de verzetsgroep plaatsten bloemen bij de afzonderlijke kruisen, laatste rustplaatsen van hun vader, grootvader of oom. Voor sommige familieleden was dit een aangrijpende gebeurtenis. 

In een lange stoet trokken de bezoekers naar de graven van geallieerde vliegeniers, aan de andere kant van het kerkhof. Ook daar was het stil ter nagedachtenis aan de militairen die vielen tijdens de oorlogsjaren. 

Op de begraafplaats ligt onder meer de vliegtuigbemanning van een Lancaster die neerstortte. Na de stilte werd eerst God save the queen en daarna het Wilhelmus gespeeld. Een filmploeg legde de herdenkingen vast voor een productie rondom de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Op het Eregraf liggen sinds 1947 de stoffelijke overschotten van 32 verzetsmensen van de Stijkelgroep ie in Berlijn zijn gefusilleerd. Er staat één kruis voor de verzetshelden van wie de lichamen nooit meer gevonden zijn.

Jongeren van de scouting houden twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag. 
Jongeren van de scouting houden twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag. © Hans Hemmes

Artikel door Hans Hemmes
Bron: https://www.ad.nl/den-haag/veel-jongeren-herdenken-stijkelgroep-tijdens-dodenherdenking~a19728e4/

© Stichting Eregraf Stijkelgroep 2024

Privacyverklaring