Onthulling Stijkelmonument te Katwijk
Op 7 september vindt de onthulling plaats van de replica van het Stijkelmonument te Katwijk. Na een jarenlange zoektocht voor een passende locatie voor deze replica, die daarvoor onderdeel was van het Zuid-Hollandse Verzetsmuseum te Gouda zijn wij zeer verheugd met deze locatie, die een duidelijke band heeft met de Stijkelgroep en in het bijzonder natuurlijk met de Katwijkers Arie en Willem van der Plas en Maarten Hoek.
Meer informatie vindt u in de uitnodiging, die u middels deze link kunt bekijken: Uitnodiging Onthulling Stijkelmonument.
Wij hopen u daar te treffen.
Film over de Stijkelgroep
Stichting Eregraf Stijkelgroep heeft een mooie film laten maken over de geschiedenis van de Stijkelgroep. De film is hieronder te bekijken:
Video: West Dune Cemetry
Gedicht van Arthur Gelink. Muziek, zang en productie door Ton Jenner.
Reünie Stijkelgroep - 4 juni 2023
Op 4 juni 2023 werd er een reünie gehouden voor nabestaanden van de Stijkelgroep. Voorzitter Dirk Zwart opende de bijeenkomst, zijn welkomstwoord is hieronder te lezen. Vervolgens sprak Annemiek Lely, ook wel bekend als schrijfster van het boek “Het Koffertje van Oom Tom” over het belang van het blijven herdenken. De muzikale video "West Dune Cemetery" werd vertoond. Vervolgens werd de film over de Stijkelgroep voor het eerst vertoond. Zowel de film als de muzikale video zijn via deze website terug te zien.
Welkomstwoord van Dirk Zwart, voorzitter Stichting Eregraf Stijkelgroep
Nabestaanden en verwanten van leden van de Stijkelgroep /, dames en heren,
Graag heet ik u welkom bij deze reünie. Na de grote en succesvolle herdenking 5 jaar geleden was er het besef dat om de Stijkelgroep ook in de toekomst op zo’n manier te kunnen blijven herdenken het nodig is om een goede band te onderhouden met de nabestaanden en verwanten.
Voor een grote herdenking in 2043, dan is het namelijk 100 jaar geleden dat de Stijkelgroep geëxecuteerd werd, is niet alleen het onderhouden, maar ook het ontwikkelen van een band met de jongere generaties nodig. Een bijeenkomst zoals deze draagt hopelijk bij aan dit streven. En ook met de hierna te vertonen documentaire over de Stijkelgroep wordt geprobeerd het herdenken van deze groep bijzondere mensen levend te houden .
Er is vandaag een kleine selectie van materiaal uit het archief van de Stichting Eregraf Stijkelgroep te zien. Er zijn twee oude adreslijsten vol met aantekeningen/doorhalingen/aanpassingen. Deze adreslijsten worden nog regelmatig geraadpleegd voor het terugvinden van hoe de verwantschap met een lid van de Stijkelgroep is. In het verleden werden deze lijsten ook gedeeld met de nabestaanden. Jammer genoeg verhindert de huidige wetgeving verspreiding van zulke contact gegevens, waardoor het niet mogelijk is om net als in het verleden deze informatie met u allen te delen.
Tevens zijn er twee afscheidsbrieven te zien. Eén is de bekende brief van Han Stijkel, / maar de andere is een onbekendere brief van Jacques Thomas, geschreven in Berlijn op de vroege ochtend van 4 juni 1943. Deze brief kwam via Pater Kreutzberg op 8 mei 1945 bij mevrouw Thomas. De brief begint met de openingszin, Hedenmorgen hebben wij het bericht gekregen dat onze terechtstelling zal plaats hebben hedenmorgen. Het besef dat deze zin nu 80 jaar geleden op deze dag in de vroege ochtend geschreven werd ontroert mij en onderstreept voor mij de noodzaak voor het blijven herdenken van de Stijkelgroep.
Begin 2018 werd de Stichting verzocht om een nieuwe locatie te vinden voor de replica van het monument. Deze replica, die in 1988 tot stand is gekomen door giften van het bedrijf Nedlloyd en van de Stichting Eregraf Stijkelgroep stond jarenlang in de tuin van het Zuid-Hollandse Verzetsmuseum te Gouda. Dit museum is gefuseerd en in 2018 verhuisd naar een locatie waar de replica niet kon worden opgesteld. Na jaren van opslag wordt deze replica op 7 september opnieuw onthuld op een zeer mooie locatie; de oude begraafplaats in Katwijk. Omdat een aantal Stijkelgroep leden uit Katwijk kwam is dit een locatie waarmee een band is. Bovendien was indertijd met name Arie Dirk van der Plas, vanuit de Stichting actief betrokken bij de realisatie van de replica. Dus een locatie in Katwijk is een perfecte bestemming.
Eind dit jaar zullen de heer Bob Moret en ik terugtreden uit het Stichtingsbestuur. Het bestuur zal versterkt worden met de heer Jan Bart Moret, beoogd secretaris en mevrouw Karen van Opstal, terwijl de heer Dirk Jan Jonker het voorzitterschap zal overnemen. In de 26 jaar, die ik in het bestuur van Stichting zat heb ik weleens getwijfeld over de opvolging, maar met deze beoogde invulling heb ik er alle vertrouwen in.
Ik sluit dit welkomstwoord af met de aankondiging van de voordracht van Annemiek Lely, schrijfster van het boek “Het koffertje van oom Tom”, waarna nog een onverwacht muzikaal eerbetoon aan de Stijkelgroep met de titel West Dune Cemetry te zien zal zijn.
Ik wens u een goede bijeenkomst en hoop dat u een gelegenheid vindt om even bij het Eregraf stil te staan.
An der Mἂckerritzbrücke
Tijdens de reünie op 4 juni 2023, heeft de heer Age Lubbers, verwant aan Cornelis Gude, een vriend in Berlijn gemobiliseerd om een bloemstuk met een verklarende tekst te plaatsen bij de An der Mἂckerritzbrücke. Dit is ongeveer de locatie waar de schietbaan zich bevond waar de 32 Stijkelgroep leden werden doodgeschoten.
Eigenaarschap Stijkel monument
Na onderzoek in diverse archieven is gebleken dat de Gemeente Den Haag eigenaar is van het Stijkel Monument. En om onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen is er een vaststellingsovereenkomst met de Gemeente opgesteld en getekend waarbij o.a. afspraken met betrekking tot het onderhoud van het Monument zijn vastgelegd.
Herdenking 4 mei 2021
De Stichting Nationale Herdenking 's-Gravenhage heeft besloten dit jaar niet op normale wijze de 4 mei herdenking te organiseren. Echter, er zal wel een min of meer geïmproviseerde bijeenkomst met kranslegging plaatsvinden in samenwerking met onze Stichting. Het is wel de bedoeling dat deze bijeenkomst alleen op uitnodiging plaatsvindt. Het bestuur betreurt dat het dit jaar wederom niet mogelijk is een normale 4 mei herdenking te houden. En spreekt de hoop uit dat het volgend jaar wel weer mogelijk is.
Video: Herdenking 2020
De video van de herdenking van 4 mei 2020 op begraafplaats Westduin:
Bron: TV Loosduinen
Publicatiedatum: 5 mei 2020
Video: Polygoonnieuws herbegrafenis Stijkelgroep
De video van Polygoonnieuws over de herbegrafenis van de Stijkelgroep leden op 1 augustus 1947:
Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 32 uit 1947.
In de St. Jacobskerk in Den Haag wordt een herdenkingsdienst gehouden voor de 43 gefusilleerden van de groep. Na de kerkdienst trekt een begrafenisstoet, bestaande uit een lijkkoets met het lichaam van één van de slachtoffers, begeleid en gevolgd door een lange stoet militairen, politie, ex-verzetslieden en burgers, door de straten naar de begraafplaats Westduin. De laatste eer die aan deze ene geëxecuteerde wordt bewezen, geldt voor de hele groep. Op de begraafplaats wordt de kist, met militaire eer, ter aarde besteld. Een vuurpeloton vuurt saluutschoten af boven de open grafkuil.
Maker: Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Publicatiedatum: 4 augustus 1947
Lengte:01:40
'Verzetshelden van de Stijkelgroep gingen zingend op weg naar hun einde' - artikel in AD
Naar aanleiding van onze 4 mei herdenking 2019 verscheen het volgende artikel in het Algemeen Dagblad:
Verzetshelden van de Stijkelgroep gingen zingend op weg naar hun einde, slechts vier overleefden de oorlog
Op het eregraf Westduin ligt de Stijkelgroep begraven. Bij dit monument wordt op 4 mei stilgestaan bij hen die vielen. Onderzoek werpt nieuw licht op het tragische lot van de groep: van de 47 leden overleefden slechts vier de oorlog.
Dankzij een onlangs verschenen boek weten we nu meer over de laatste jaren van deze groep verzetshelden. Historicus Willem de Vreugd uit Katwijk reconstrueert hun gevangenschap en proces in De Stijkelgroep, Een mislukt avontuur met dramatische gevolgen. De Vreugd deed maar liefst tien jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven, las veel brieven van de gevangenen en sprak uitvoerig met nabestaanden.
De tragiek is dat De Vreugd vlak voor publicatie van het boek zelf kwam te overlijden. Zijn zuster Annie heeft de taak op zich genomen om het werk van haar 'markante broer' verder te verspreiden. ,,Omdat het belangrijk is dat het verhaal verteld wordt.''
Huwelijksdag
Het was voor de auteur in feite een stukje familiegeschiedenis. Zijn aangetrouwde neef werd een week na zijn huwelijksdag opgepakt als lid van de Stijkelgroep.
Annie de Vreugd Bijna tien jaar deed de in Katwijk geboren historicus Wim de Vreugd onderzoek naar een van de eerste verzetsbewegingen in de Tweede Wereldoorlog. Al in het voorjaar van 1941 wordt deze Haagse Stijkelgroep opgerold en twee jaar later worden 32 groepsleden in Duitsland gefusilleerd. Toen Wims manuscript klaar was, werd hij ernstig ziek. Zus Annie stelde alles in het werk om zijn boek nog voor zijn sterven te publiceren. "Het heeft niet zo mogen zijn."
We maken in het boek kennis met de 28-jarige Han Stijkel, zoon van een kleermaker die op 10 mei 1940 de aanval van Duitse vliegtuigen ziet vanaf het balkon aan de Haagschestraat. De jongeman, bijna afgestudeerd in Engelse taal- en letterkunde, heeft contacten in de hoogste kringen en wil snel tot actie overgaan. In het najaar van 1940 vraagt Stijkel toestemming aan oud-premier Colijn om een organisatie op te zetten. Plan was een ander soort verzetsgroep in het leven te roepen dan de Geuzen, die sabotages pleegden.
Het was vanaf het begin duidelijk dat Stijkel de leider zou worden. Hij was charismatisch en straalde gezag uit. Zijn adjudant werd Cornelis Gude (25), een Delftse student die op de Grebbeberg tegen de Duitsers had gevochten. Stijkel was heel behoedzaam in het zoeken van medestanders: ze werden op niet minder dan vier manieren gescreend. De groep bestond uiteindelijk uit officieren, politiemensen, ingenieurs, vissers, studenten en ondernemers. Zij begonnen allerlei informatie te verzamelen die voor een invasie nuttig zou zijn, zoals kaarten van munitiefabrieken in Voorburg, foto's van Fokker en van onderzeeboten in Duitsland.
Ondanks hun behoedzame aanpak ging het al snel fout toen de Sicherheitspolizei met twee spionnen in de groep infiltreerde. Een van hen deed zich voor als Gaykema, een half-jood die naar Engeland wilde vertrekken. Voor de overtocht werd niet minder dan 50.000 gulden (omgerekend nu circa 400.000 euro) geboden. Stijkel stemde in, want hij wilde ook naar Londen om daar met de regering in ballingschap te spreken en spionagemateriaal af te leveren.
Oranjehotel
Op 2 april 1941 slaat de Duitse bezetter toe als Stijkel met de vissersboot KW133 de haven van Scheveningen uit wil varen. In korte tijd worden vervolgens 47 leden van de groep opgepakt en in het Oranjehotel opgesloten. Ze kunnen dan nog wel met hun familie schrijven. 'Blijven bidden tot Jezus die nog veel meer heeft meegemaakt dan wij', schrijft Willem Wagenaar jr. aan zijn ouders.
De Stijkelgroep wordt in maart 1942 op transport gesteld naar Berlijn voor het proces bij het Reichskriegsgericht. Die veroordeelde dat najaar 32 leden tot de dood en legde de anderen tuchthuisstraffen op. De mannen en vrouwen vielen onder Nacht und Nebel, een speciale strafklasse om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Daardoor wisten verwanten wisten niets over het lot van de groepsleden.
Op 4 juni 1943, om 4 uur 's nachts werden de mannen uit hun cel gehaald en kregen ze te horen dat ze binnen een paar uur gefusilleerd zouden worden. Dominee Harald Poelchau die hen al die tijd in de gevangenis had bijgestaan schreef dat ze het bericht 'met kalmte' aanhoorden en elkaar omarmden. Han Stijkel was die ochtend de eerste die stierf door Duitse kogels, gevolgd door Cornelis Gude. De lichamen van de 32 mannen belandden in een massagraf voor krijgsgevangenen.
Het is aan de niet-aflatende inspanningen van Willem Wagenaar sr te danken dat ze in 1947 konden worden herbegraven. In de Grote Kerk werd een herdenkingsdienst gehouden en duizenden mensen stonden langs de route om laatste eer te bewijzen. Wagenaar richtte ook de stichting Eregraf Stijkelgroep op. Hij vond zijn laatste rustplaats in 1969 tegenover het monument en het graf van zijn zoon.
Het boek is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Artikel door Hans Hemmes
Bron: https://www.ad.nl/den-haag/verzetshelden-van-de-stijkelgroep-gingen-zingend-op-weg-naar-hun-einde-slechts-vier-overleefden-de-oorlog~ad5ecde5/
'Veel jongeren herdenken Stijkelgroep tijdens Dodenherdenking' - artikel in AD
Naar aanleiding van onze 4 mei herdenking 2019 verscheen het volgende artikel in het Algemeen Dagblad:
Veel jongeren herdenken Stijkelgroep tijdens Dodenherdenking
Ruim vierhonderd mensen hebben gisteravond, tijdens Dodenherdenking, op begraafplaats Westduin in Den Haag de leden van de Stijkelgroep herdacht. Ondanks de kou, was de opkomst hoger dan vorig jaar. Onder de belangstellenden waren opvallend veel jongeren.
door Hans Hemmes, 05-05-2019
De echtgenote van een zoon van één van de verzetshelden en jonge bezoeker leggen een krans tijdens Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag.
Na de twee minuten stilte werden kransen gelegd bij de gedenkmuur. Nabestaanden van de leden van de verzetsgroep plaatsten bloemen bij de afzonderlijke kruisen, laatste rustplaatsen van hun vader, grootvader of oom. Voor sommige familieleden was dit een aangrijpende gebeurtenis.
In een lange stoet trokken de bezoekers naar de graven van geallieerde vliegeniers, aan de andere kant van het kerkhof. Ook daar was het stil ter nagedachtenis aan de militairen die vielen tijdens de oorlogsjaren.
Op de begraafplaats ligt onder meer de vliegtuigbemanning van een Lancaster die neerstortte. Na de stilte werd eerst God save the queen en daarna het Wilhelmus gespeeld. Een filmploeg legde de herdenkingen vast voor een productie rondom de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.
Op het Eregraf liggen sinds 1947 de stoffelijke overschotten van 32 verzetsmensen van de Stijkelgroep ie in Berlijn zijn gefusilleerd. Er staat één kruis voor de verzetshelden van wie de lichamen nooit meer gevonden zijn.
Jongeren van de scouting houden twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag.
Terugblik Herdenkingsbijeenkomst
"Eens in de 25 jaar is er een speciale herdenking voor de Stijkelgroep bij het Stijkelmonument op de begraafplaats Westduin in Den Haag. Op zondag 3 juni werd herdacht dat het 75 jaar geleden was dat 32 leden van de Stijkelgroep op 4 juni 1943 in Berlijn werden geëxecuteerd. De vorige herdenkingen vonden plaats in 1968 en 1993. Ieder jaar organiseert de Stichting Eregraf Stijkelgroep op 4 mei een stille tocht, gevolgd door de herdenking bij de graven.
De vice-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dhr. Jaap Smit, heeft tijdens de afgelopen herdenking een toespraak gehouden. Download of lees de toespraak van Jaap Smit (pdf).
Stijkelgroep
De Stijkelgroep is vernoemd naar Johan ‘Han’ Aaldrik Stijkel, die door de bezetters als leider werd gezien. De groep was één van de eerste georganiseerde verzetsgroepen in Nederland. Zij hielden zich vooral bezig met het verzamelen en uitwisselen van militaire informatie over de Duitse verzetter. In de lente van 1941 probeerden Han Stijkel samen met Cornelis Gude en Jean Baud om met een koffer vol informatie over de bezetter vanuit Scheveningen naar Engeland te varen. Zij werden echter onderschept en opgepakt door de Duitsers. Jean Baud wist te ontsnappen maar werd later toch opgepakt.
De Sicherheitsdienst (SD) was geïnfiltreerd in de verzetsgroep en in dezelfde nacht werden ongeveer 150 mensen van hun bed gelicht. 43 mannen en 4 vrouwen werden uiteindelijk opgesloten in het Oranjehotel, de Duitse strafgevangenis in Scheveningen. Een jaar later werden zij naar Berlijn gedeporteerd. Daar werden in een showproces 40 mensen ter dood veroordeeld (voor acht van hen werd de straf later omgezet naar levenslang).
Uiteindelijk werden op 4 juni 1943 32 leden van de Stijkelgroep in de Duitse gevangenis Berlijn Tegel gefusilleerd. De andere gevangen leden werden naar concentratiekampen in Duitsland overgeplaats. Slechts 4 hebben de oorlog overleefd: Martine van Deth, Hilko Glazenburg, Wesselina van Hinte-de Bruin en Riek Lotgering-Hillebrand."
Bron: Website 4en5mei: https://www.4en5mei.nl/nieuws/nieuwsbericht/311/herdenking-stijkelgroep-2018
Nieuw boek over de Stijkelgroep
Graag vestigen wij uw aandacht op een nieuw verschenen boek over de Stijkelgroep met de titel 'De Stijkelgroep – Een mislukt avontuur met dramatische gevolgen- geschreven door de heer drs. W. de Vreugd'. De heer de Vreugd heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Stijkelgroep. Niet alleen in de grote archieven, maar hij heeft ook vele nabestaanden bezocht in zijn speurtocht naar de feiten rond de Stijkelgroep. Dit uitgebreide onderzoek heeft geleid tot een boek met 410 pagina’s, waarin de vele gebeurtenissen rond de Stijkelgroep beschreven worden. De heer de Vreugd is een neef van Annie Hoek-van Duyn de echtgenote van Maarten Hoek.
Het boek heeft een focus op Han Stijkel en de groep die rechtstreeks met hem in contact stond en beslaat het tijdvak van voor de oorlog tot en met de herbegrafenis, het proces tegen de verraders Wezel en van Dam en het tot stand komen van het monument met het beeldje. De heer de Vreugd heeft het uitkomen van het boek net niet meegemaakt, want hij overleed op 14 november 2018. De uitgave van het boek is verzorgd door de zus van Wim de Vreugd, mevrouw A. de Vreugd, die deze toch zware taak op zich genomen heeft ten tijde van de ziekte van haar broer.
Het boek is een waardevolle en zeer gedetailleerde aanvulling op de eerdere publicaties over en rond de Stijkelgroep. Het boek is te bestellen bij mevrouw A. de Vreugd via het e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Programma Herdenkingsbijeenkomst
HERDENKINGSBIJEENKOMST STIJKELGROEP
Zondag 3 juni 2018
Begraafplaats Westduin
10.45 uur Ontvangst in de koffiekamer
11:30 uur Aanvang herdenking in de aula
Muzikaal intermezzo: Heinrich I.F Biber, Vioolsonate II in d minor
Welkom Dirk Zwart
Voorzitter Stichting Eregraf Stijkelgroep
Toespraak Jaap Smit
Vice-voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei
Muzikaal intermezzo: Gabriel Fauré, Après un Rêve
Theatervertelling De tuinen van de herinnering
René Groothof
Muzikaal intermezzo: Enrique Granados, Oriental
12.30 uur Vertrek naar het monument
Onthulling informatiebord Stijkelgroep door
Mevrouw Pauline Krikke, Burgemeester van ’s-Gravenhage
Kranslegging
13.05 uur Vertrek naar Taveerne Meer en Bosch
Lunch en tentoonstelling
16.00 uur Sluiting
Onze dank gaat uit naar
• Gemeente Den Haag
• Stadsdeelkantoor Loosduinen
• Begraafplaats Westduin
• Duo De Thuiskomst
• Muziekvereniging Kunst naar Kracht
• Taveerne Meer en Bosch
• Verzetsmuseum Zuid-Holland
• Verkeersregelaars Fa. Intro
• Victor van der Pluijm (fotograaf)
'Haagse Sagen' - artikel Telegraaf
Artikel in de Telegraaf op 15 juni 2018, over de Stijkelgroep:
Herdenkingsbijeenkomst 3 juni 2018
Op zondag 3 juni 2018 organiseert de Stichting Eregraf Stijkelgroep een herdenkingsbijeenkomst op begraafplaats Westduin in Den Haag om stil te staan dat 75 jaar geleden, 32 leden van de Stijkelgroep te Berlijn-Tegel zijn gefusilleerd.
Het programma ziet er als volgt uit:
- 11.00 uur Ontvangst op begraafplaats Westduin met koffie/thee etc.
- 11.45 uur Toespraak in de aula door Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland en tevens vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
- 12.30 uur Kranslegging bij het Stijkelmonument en officiële onthulling informatiebord
- 13.00 uur Ontvangst in restaurant Taverne Meer en Bosch met buffetlunch
Het Verzetsmuseum te Gouda zal, in het kader van het Jaar van Verzet, van half maart tot half juni een tentoonstelling houden over de Stijkelgroep. Een deel van deze tentoonstelling zal worden getoond in de Taverne Meer en Bosch, tijdens onze lunch. Uiteraard bent u van half maart tot half juni van harte welkom in het Verzetsmuseum om de volledige expositie te bekijken. Mocht u nog attributen in uw bezit hebben die relevant zijn voor de Stijkelgroep, dan wordt het zeer op prijs gesteld als u die tijdelijk ter beschikking wilt stellen aan het Verzetsmuseum (0182-520385).
Dit is een besloten bijeenkomst, alleen voor nabestaanden en genodigden.
Er zal bij beide locaties voor voldoende parkeergelegenheid worden gezorgd. Wel is het belangrijk om aan te geven of u met de auto komt. Wij sturen u dan een speciaal vignet dat u voor de voorruit dient te plaatsen, zodat u door verkeersregelaars naar de vrijgehouden parkeerplaatsen kunt worden geleid.
Wij kijken er naar uit om u op 3 juni a.s. te mogen begroeten