image1 image2 image3

Monument

Op 1 augustus 1947 vond een plechtige herdenkingsdienst plaats in de Grote- of St. Jacobskerk te Den Haag voorafgaande aan de herbegrafenis van de 33 leden van de Stijkelgroep op de begraafplaats Westduin. Deze herbegrafenis was mogelijk doordat de stoffelijke overschotten uit Berlijn waren overgebracht naar Nederland. Voor 10 omgekomen leden, waarvan geen stoffelijk overschot is teruggevonden, is eveneens een kruis geplaatst. Sinds de herbegrafenis is het eregraf van de Stijkelgroep gevestigd op de begraafplaats Westduin.

Initieel bestond dit eregraf uit houten kruizen. Vervolgens is, door gezamenlijke inspanning van de Gemeente Den Haag en de nabestaanden van leden van de Stijkelgroep, het eregraf uitgebreid met een monument in siermetselwerk met daarop een kalkstenen gedenkplaat met alle namen van de overleden leden en daarvoor een kalkstenen beeldje, centraal gepositioneerd tussen de 43 kalkstenen kruizen. Dit Monument werd in een besloten bijeenkomst van de nabestaanden in 1953 onthuld door de toenmalige burgemeester van Den Haag, de heer F.M.A. Schokking, in aanwezigheid van Ds. Harold Poelchau, gevangenispredikant uit Berlijn.

Het beeldje van wit Frans kalksteen Vaurion is gemaakt door de beeldhouwster Marian Gobius.

De kalkstenen kruizen en de kalkstenen gedenkplaat zijn in 1998, op initiatief van de nabestaanden, vervangen door hardstenen kruizen en gedenkplaat, omdat de zandstenen kruizen onder invloed van de weersomstandigheden scheuren en afbrokkelingen begonnen te vertonen.

Eregraf Stijkelgroep

Het eregraf van de Stijkelgroep is gevestigd op Begraafplaats Westduin:

Begraafplaats Westduin
Wijndaelersingel 3 - 5
2553 AC Den Haag
Telefoon: (070) 350 40 36

 

Overige monumenten

Deze plaquette is geplaatst in de Stijfselfabriek De Bijenkorf te Koog aan de Zaan ter herdenking aan drie leden van de Stijkelgroep, Evert Honig, Jan Groot en Piet Smit.

© Stichting Eregraf Stijkelgroep 2024

Privacyverklaring