image1 image2 image3

Terugblik Herdenkingsbijeenkomst

"Eens in de 25 jaar is er een speciale herdenking voor de Stijkelgroep bij het Stijkelmonument op de begraafplaats Westduin in Den Haag. Op zondag 3 juni werd herdacht dat het 75 jaar geleden was dat 32 leden van de Stijkelgroep op 4 juni 1943 in Berlijn werden geëxecuteerd. De vorige herdenkingen vonden plaats in 1968 en 1993. Ieder jaar organiseert de Stichting Eregraf Stijkelgroep op 4 mei een stille tocht, gevolgd door de herdenking bij de graven.

De vice-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dhr. Jaap Smit, heeft tijdens de afgelopen herdenking een toespraak gehouden. Download of lees de toespraak van Jaap Smit (pdf).

Stijkelgroep
De Stijkelgroep is vernoemd naar Johan ‘Han’ Aaldrik Stijkel, die door de bezetters als leider werd gezien. De groep was één van de eerste georganiseerde verzetsgroepen in Nederland. Zij hielden zich vooral bezig met het verzamelen en uitwisselen van militaire informatie over de Duitse verzetter. In de lente van 1941 probeerden Han Stijkel samen met Cornelis Gude en Jean Baud om met een koffer vol informatie over de bezetter vanuit Scheveningen naar Engeland te varen. Zij werden echter onderschept en opgepakt door de Duitsers. Jean Baud wist te ontsnappen maar werd later toch opgepakt. 

De Sicherheitsdienst (SD) was geïnfiltreerd in de verzetsgroep en in dezelfde nacht werden ongeveer 150 mensen van hun bed gelicht. 43 mannen en 4 vrouwen werden uiteindelijk opgesloten in het Oranjehotel, de Duitse strafgevangenis in Scheveningen. Een jaar later werden zij naar Berlijn gedeporteerd. Daar werden in een showproces 40 mensen ter dood veroordeeld (voor acht van hen werd de straf later omgezet naar levenslang).

Uiteindelijk werden op 4 juni 1943  32 leden van de Stijkelgroep in de Duitse gevangenis Berlijn Tegel gefusilleerd. De andere gevangen leden werden naar concentratiekampen in Duitsland overgeplaats. Slechts 4 hebben de oorlog overleefd: Martine van Deth, Hilko Glazenburg, Wesselina van Hinte-de Bruin en Riek Lotgering-Hillebrand."

Bron: Website 4en5mei: https://www.4en5mei.nl/nieuws/nieuwsbericht/311/herdenking-stijkelgroep-2018

© Stichting Eregraf Stijkelgroep 2024

Privacyverklaring